ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Α' ΕΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Ο χάρτης είναι ένα εργαλείο με πολλές χρήσεις. Μας δίνει πληροφορίες, για πόλεις, τοπία, εποχές, προϊόντα, θρησκείες, δραστηριότητες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Εσύ ποιον χάρτη θα επέλεγες για την εκδρομή σου; Ποιον για να επισκεφτείς τα αρχαιολογικά μουσεία μιας περιοχής; Ποιον αν ήθελες να πάρεις το ΜΕΤΡΟ; Κάνε κλικ στις εικόνες και παρατήρησε προσεκτικά μερικά απο πιο συνηθισμένα είδη χαρτών που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Πολιτικός χάρτης

Αστικός χάρτης

Γεωμορφολογικός χάρτης

Θρησκευτικός χάρτης

Ιστορικός χάρτης

Χάρτης παραγωγής προϊόντων
Θα εμφανιστούν 21 ευρωπαϊκές χώρες σε κάθε γύρο του παιχνιδιού. Ο στόχος σου είναι είναι να τοποθετήσεις κάθε χώρα στη σωστή θέση, όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Θα εμφανιστούν 21 χώρες του κόσμου σε κάθε γύρο του παιχνιδιού. Ο στόχος σου είναι είναι να τοποθετήσεις κάθε χώρα στη σωστή θέση, όσο πιο γρήγορα μπορείς.Αφού έχεις μελετήσει το κεφάλαιο 3 που αναφέρεται στον τίτλο και το υπόμνημα  κάνε κλικ στις παρακάτω ακσήσεις για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου.


ΚΛΙΜΑΚΑ 

Γεωγραφική κλίμακα είναι ένας αριθμός που δείχνει πόσες φορές μικρότερη είναι μια απόσταση πάνω στο χάρτη απο την πραγματική της απόσταση στο έδαφος. Μάθε περισσότερα...

Αρκεί μια εξερεύνηση στο Google Maps για να καταλάβουμε περισσότερα. Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα και παρατήρησε πώς αλλάζει η κλίμακα καθώς μεγαλώνουν ή μικραίνουν οι λεπτομέρειες των χαρτών. Όσο μεγαλώνει η κλίμακα του χάρτη (δηλ. μικραίνει ο παρονομαστής του κλάσματος), τόσο περισσότερες λεπτομέρειες περιλαμβάνει ο χάρτης). Κάτω δεξιά στην οθόνη σου μπορείς να δεις την κλίμακα του χάρτη κάθε φορά που πλησιάζεις ή απομακρύνεσαι από τη Γη.
Αφού συμβουλευτείς τις πληροφορίες που σου δίνει το κεφάλαιο 4, δοκίμασε τις γνώσεις σου στην παρακάτω άσκηση.


ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 
Συχνά έχουμε την ανάγκη να προσδιορίσουμε τη θέση μας, την πορείας ή την  κατεύθυνση μας με βάση τα σημεία του ορίζοντα.
Εάν ξέρουμε το Βορρά τα υπόλοιπα είναι εύκολα να τα βρούμε!: Εάν ο Βορράς είναι πάνω, ο Νότος θα ναι κάτω, η Ανατολή δεξιά και η Δύση αριστερά! 

 Η πυξίδα είναι το όργανο που μας βοηθάει στον προσανατολισμό και βασίζεται στην ιδιότητα που έχει η μαγνητική βελόνα να δείχνει πάντα το Βορρά, ανεξάρτητα από τη θέση που εμείς βρισκόμαστε. 

Πόσο καλά ξέρεις να χρησιμοποιείς την πυξίδα;

 

Παιχνίδι προσανατολισμούΠροσανατολισμός με ρολόι 
Τώρα πια είσαι έτοιμος/η να αποδράσεις απο το μυστηριώδες νησί! Πάρε τις γνώσεις και την πυξίδα σου και καλή επιτυχία!!!


Β' ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 ΚΑ

 


Ποια είναι τα σύνορα της Ελλάδας; Ποιες οι Βαλκανικές χώρες; Δοκίμασε τις γνώσεις σου.


 

  
Πριν προσπαθήσεις την τέταρτη από τις παραπάνω ασκήσεις δες την προσομοίωση με τα σύνορα του ελληνικού κράτους σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Θα σε βοηθήσει!
 
   

Και αφού πλέον έχεις προσανατολιστεί σωστά, μπορείς να φτιάξεις το παζλ του παγκόσμιου χάρτη... 


ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τις διάφορες μορφές που παρουσιάζουν οι ακτές ενός τόπου (κόλποι, χερσόνησοι, ακρωτήρια, ισθμοί κ.ά.) τις ονομάζουμε ακτογραφικά στοιχεία. Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα στην παρακάτω παρουσίαση.

Αφού διαβάσεις προσεκτικά τις πληροφορίες για το κάθε ακτογραφικό στοιχείο, κάνε κλικ στις παρακάτω ασκήσεις. 

ΑΚΡΩΤΗΡΙΑ     ΚΟΛΠΟΙΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΠαρακολουθήστε το όγδοο επεισόδιο της σειράς «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ» που είναι αφιερωμένο στο ΑΙΓΑΙΟ Πέλαγος και την ιστορία του. Παρουσιάζονται μυθολογικά στοιχεία σχετικά με τη δημιουργία και ονομασία του, αναφορές από αρχαίους Συγγραφείς για τη δημιουργία των ΚΥΚΛΑΔΩΝ, περιγραφή της δράσης και του συμβολισμού θαλάσσιων θεοτήτων. Τέλος, προβάλλεται ο θαυμαστός κόσμος του βυθού του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα.  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Η Ελλάδα χώρα ορεινή και δύσβατη, καλύπτεται από εκατοντάδες βουνά με χιλιάδες κορυφές. Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να δεις τον κατάλογο με τα υψηλότερα βουνά της χώρας μας.


Βικιπαίδεια - Κατάλογος βουνών της Ελλάδας


Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου!

ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
Δύο παιδιά 7 και 9 χρόνων, επιβάτες ενός δορυφόρου, ταξιδεύουν γύρω από τη Γη και παρατηρούν τη χώρα μας από ψηλά, σχολιάζοντας αυτά που βλέπουν.Δείτε το επεισόδιο για τις πεδιάδες της Ελλάδας.


Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις το γεωγραφικό παιχνίδι με τις πεδιάδες!


 Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ

ΦοΗ Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε είναι ορεινή χώρα. Παρ' όλα αυτά, οι μεγαλύτερες πόλεις είτε βρίσκοντα κοντά στη θάλασσα είτε σε πεδινές εκτάσεις. Οι πιο εύκολες συνθήκες επιβίωσης που δημιουργούν οι ευκαιρίες για εμπόριο και οι γεωργικές εργασίες είναι οι βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι δεν επιλέγουν τις δύσβατες ορεινές περιοχές. 

Οι τρεις μεγαλύτερες ορεινές πόλεις της Ελλάδας είναι τα Ιωάννινα, η Κοζάνη και η Τρίπολη. Η Νάουσα, η Καστοριά και η Φλώρινα, όλες πόλεις τις Μακεδονίας είναι μικρότερες σε πληθυσμό, αριθμώντας κοντά στους 20.000 κατοίκους. Καμία από αυτές πάντως δε βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω απο 700 μ.. Το πολύ όμορφο Καρπενήσι, μια μικρή πόλη στο Νομό Ευρυτανίας, βρίσκεται σε υψόμετρο κοντά στα 1000 μ.  Κάντε κλικ στις παρακάτω εικόνες για να διαβάσετε πληροφορίες για τις μεγαλύτερες ορεινές πόλεις.


ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γεωγραφικό διαμέρισμα: Ήπειρος
Πληθυσμός: 111.470
Υψόμετρο: 470 μ.
ΚΟΖΑΝΗ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Πληθυσμός: 70.420
Υψόμετρο: 720μ. 


ΤΡΙΠΟΛΗ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Πελοπόννησος
Πληθυσμός: 46.910
Υψόμετρο: 660μ.ΦΛΩΡΙΝΑ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Πληθυσμός: 22.000
Υψόμετρο: 680μ.ΝΑΟΥΣΑ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Πληθυσμός: 21.152
Υψόμετρο: 450μ.

Οι μεγαλύτερες πεδινές πόλεις βρίσκονται στη Θεσσαλία, η Λάρισα και τα Τρίκαλα. Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ακόμη, οι Σέρρες, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Κατερίνη. Κάντε κλικ στις εικόνες των πέντε μεγαλύτερων πεδινών πόλεων για να μάθετε περισσότερα.

ΛΑΡΙΣΑ

Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θεσσαλία
Πληθυσμός: 162.591
Ποταμός: Πηνειός
ΤΡΙΚΑΛΑ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θεσσαλία
Πληθυσμός: 80.900
Ποταμός: ΛηθαίοςΞΑΝΘΗ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Θράκη
Πληθυσμός: 64.450 
Ποταμός: Κόσυνθος

ΣΕΡΡΕΣ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Πληθυσμός: 60.254
Ποταμός: ΣτρυμώναςΚΟΜΟΤΗΝΗ


Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία
Πληθυσμός: 55.812
Ποταμός: Ήφαιστος

ΟΙ ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Αφού εξοικειωθείς με τις πληροφορίες του μαθήματος, εντόπισε τους ποταμούς πάνω στο χάρτη.Κάνε κλικ εδώ για να δεις τον κατάλογο με τους μεγαλύτερους (σε μήκος) ποταμούς της Ελλάδας.


Κάνε κλικ στις εικόνες για να δοκιμάσεις τις γνώσεις σου!ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Κάνε κλικ εδώ για να δεις ποιες είναι οι μεγαλύτερες λίμνες στην Ελλάδα.

Πήρες αρκετές πληροφορίες; Κάνε κλικ πάνω στις εικόνες για να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου.


Γ' ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάτα στις καρτέλες στο πάνω μέρος της σελίδας και δοκίμασε τις γνώσεις σου...


Πάτα στο όνομα κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος για να μάθεις παίζοντας τους νομούς και τις πρωτεύουσές του...


Βρες στο χάρτη τον αντίστοιχο νομό...