ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ10 + 1 Προτεινόμενα λογοτεχνικά βιβλία για την Ε' Δημοτικού
 1. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Σπίτι για πέντε (Πατάκης)
 2. Αμάντα Μιχαλοπούλου, Έρχεται ο Ίνξορ (Πατάκης)
 3. Ρόαλντ Νταλ, Ματίλντα (Ψυχογιός)
 4. Σίνου Κίρα, Το αίνιγμα του πύργου (Κέδρος)
 5. Κοντολέων Μάνος, Ο Εέ από τ' άστρα (Καστανιώτη)
 6. Σδρόλια Αντιγόνη, Η συμμορία των πέντε (Μίνωας)
 7. Κεσόγλου Σταμάτιος, Η γη της Λόρνας (Πατάκης)
 8. Ντέιβιντ Άλμοντ, Το αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας (Ψυχογιός)
 9. Δικαίου Ελένη, Η κοιλάδα με τις πεταλούδες (Πατάκης)
 10. Κουππάνου Άννα, Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε (Κέδρος)
 11. Αντωνίου Άντρη, Πηνελόπη (Ψυχογιός)

Μικρές ιστορίες...ηχογραφημένες
Το να ζεις μόνο δεν είναι αρκετό, είπε η πεταλούδα. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και ένα μικρό λουλούδι. - Hans Christian Andersen

Μικρές ιστορίες...στο Pinterest

Βιβλιοπαρουσιάσεις στην τάξη

Συχνά μετά απο την ανάγνωση κάθε κεφαλαίου ή ακόμα και ολόκληρης της ιστορία καλούμαστε να κάνουμε μια παρουσίαση του βιβλίου που διαβάσαμε ή να κάνουμε μία κριτική. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τον τρόπο που θα γράψουμε μια περίληψη. Τι είναι όμως η περίληψη και τι πρέπει να ξέρουμε πριν επιχειρήσουμε να κάνουμε την περίληψη ενός κειμένου;


Αφού πλέον ξέρουμε πώς να γράψουμε μια σύντομη περίληψη ενός κειμένου, μπορούμε να παρουσιάσουμε μία κριτική βιβλίου δομημένη όπως φαίνεται παρακάτω. 

"Ο μεγάλος περίπατος του Πετρου"Σε ένα από τα προηγούμενα σχολικά έτη εξερευνήσαμε τις περιπέτειες του Πέτρου και ότι άλλο συμβάινει στην τόσο όμορφη και συναρπαστική αυτή ιστορία. Δεν κουραζόμαστε βέβαια ποτέ να ανακαλύπτουμε ξανά και ξανά ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.

Στις "ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες" του ιστολογίου θα βρείτε επίσης την προσωπική ιστοσελίδα της Άλκης Ζέη, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε πληροφορίες για τη συγγραφέα. 


Επειδή όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, διαβάστε ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα.Τα παρακάτω ερωτηματολόγια μπορούν να συνοδεύσουν τις αναγνώσεις σας ή τις δραστηριότητες στην τάξη που θα είναι σχετικές με το βιβλίο.